Dünyanın en çirkin hayvanlarından biri olarak kabul edilen kara hayvanlarından biri de hay hay. Bilimsel adı Daubentonia Madagascariensis ve kültürel olarak bir geyik ya da kutup ayısının olabileceği kadar güzel değil. Bu hayvanı ilk gördüğümüzde kemirgen ya da keseli olduğunu düşünebiliriz ama gerçekte öyledir. bir gece primatı fiziksel özellikleri ve alışkanlıkları açısından son derece ilgi çekicidir. Aye-aye'nin en çarpıcı özelliklerinden biri, gece yaşamına uyum sağlayan sarı gözlerinin boyutudur.
Bu yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz. evet-aye'nin karşılaştığı özellikler, habitat, beslenme ve koruma zorlukları.
temel özellikleri

Aye-aye onun için öne çıkıyor son derece uzun parmaklarözellikle de diğerlerinden belirgin şekilde daha uzun olan üçüncü parmak. Bu adaptasyon tür için çok önemlidir, çünkü bu parmağı kullanarak böcek larvalarını çıkarmak Ağaçların kabuklarındaki derin oyuklarda saklıdır. Aye-aye, adı verilen bir beslenme yöntemini kullanır. vurmalı yiyecek aramaprimatlar arasında benzersiz bir özelliktir. Avını bulmak için uzun parmağıyla ağaçların kabuklarına vurur ve büyük kulaklarıyla dikkatle dinler.
Aye-aye'nin ceketi renklerin bir karışımıdır gri, siyah, kahverengi ve beyazve onun kuyruk özellikle kalın ve uzundurneredeyse bedeni kadar uzun. Pek çok primat türünün aksine, aye-aye belirgin bir cinsel dimorfizm sergilemez, bu da çıplak gözle erkek ve dişi arasında ayrım yapmayı zorlaştırır. Dişleriyle ilgili merak edilen bir şey de onların kesici dişler sürekli büyürKemirgenlere benzer şekilde, ağaç kabuklarını sorunsuzca delmesine olanak tanır.
Boyut açısından nispeten küçüktür ve uzunluğu arasında değişmektedir. 30 ve 70 santimetre (kuyruğunu saymıyorum). Evet-evet'lerin ortalama ağırlığı arasında değişmektedir. 2 ve 3 kilo, bu da onu dünyanın en büyük gece primatı.
Aye-aye dağılımı ve habitatı
Aye-aye adasına özgüdür Madagaskar. Esas olarak şurada bulunur: adanın doğu kıyısıYoğun tropikal ormanlarda ve biyolojik çeşitlilik açısından zengin kıyı bölgelerinde. Günümüzde yaşam alanları birçok korunan alana kadar uzansa da, gece yaşamları ve yaşam alanlarının yıllar içinde tahrip olması nedeniyle aye-aye'lerin doğal ortamlarında görülmesi olağandışıdır.
Bu hayvanların işgal ettiği bölge yaklaşık 600 hektarve varlıkları çoğunlukla ağaçlarda dişleriyle bıraktıkları izlerden takip edilir. Ancak bu yöntem sayılarını tahmin etmede %100 doğru değildir, çünkü tek bir kişi birden fazla iz bırakabilir ve bu da saymayı zorlaştırır.
Bu türün korunması amacıyla yaklaşık 16 doğal alan koruma altına alındıBu da kalan nüfusun korunmasına olanak tanıyor. Evet-evet'in en karakteristik davranışlarından biri de hayatlarıdır. yalnız ve gece. Diğer primatlardan farklı olarak genellikle büyük gruplar oluşturmazlar; Her bireyin kendi eylem aralığı vardır. Bununla birlikte, nadir durumlarda, erkekler aynı anda olmasa da diğer erkeklerle etkileşime girebilir ve bölge paylaşabilir.
Evet-evet besleme

Evet-evet diyeti omnivor. Esas olarak beslenirler böcek larvalarıkarakteristik vurmalı yiyecek arama yöntemini kullanarak ağaçların kabuğunun altına yerleştirirler. Uzun üçüncü parmağı, deliklerin içindeki larvalara ulaşmak için hayati bir araçtır. Ancak beslenmeleri böceklerle sınırlı değildir. Evet-aylar da tüketiyor meyveler, tohumlar, mantarlar ve nektar.
Aye-aye, kemirgen benzeri kesici dişleriyle önce ağacın kabuğunu kemirdiği ve ardından posayı veya iç larvayı çıkarıp yutmak için uzun parmağını soktuğu bir tür yeme ritüeli gerçekleştirir. Bu davranışı onlara benziyor ağaçkakanlaraz sayıdaki memelilerden biri olmakla birlikte Epidendrosaurus, bu tür uzmanlaşmış yiyecek arama becerilerini geliştirmiş olanlar.
Aye-aye'nin çoğaltılması

Evet-ay dişiler, genellikle birkaç dakika süren kızgınlık döngüsü sırasında birden fazla erkekle çiftleşebilir. 9 günler cinsel organlarındaki iltihaplanma ve renk değişikliği ile kolaylıkla teşhis edilir. Erkekler ayrıca bu aşamada üreme organlarının şişmesi ve bölgelerinde daha fazla sayıda koku izi bırakması gibi çiftleşmeye hazır olduklarını gösteren özellikler de gösterirler.
Gebelik süresi şu tarihler arasında sürer: 152 ve 172 günve her dişi, doğumlar arasında 2 ila 3 yıl arayla tek bir yavru doğurur. Bu da nüfus artışının yavaşlamasına katkıda bulunuyor. Gençler, yapraklarla beslenmelerine olanak tanıyan geçici dişlerle doğarlar, ancak hızla sütten kesilirler ve yetişkinler gibi böceklerle beslenme yeteneği kazanırlar.
Tehditler ve koruma durumu

Aye-aye, kendisini tür kategorisine sokan birçok tehditle karşı karşıyadır yok olma tehlikesiyle karşı karşıya göre IUCN (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği). Habitat kaybı, nüfus azalmasının ana nedenlerinden biridir. Ağaçların kesilmesi, orman yangınları ve tarımın ilerlemesi, yaşadığı tropik ormanları yok ediyor.
Ayrıca Madagaskar'daki bazı kültürlerin "ay-ay"ı kötü bir alamet veya ölüm sembolü olarak gören batıl inançları da yerlileri bu hayvanları gördükleri anda öldürmeye sevk ediyor. Bu tehdit kombinasyonu, vahşi doğada evet-evet sayısında endişe verici bir azalmaya neden oldu. yaklaşık 2.500 kişi şu anda büyük olduğu tahmin ediliyor.
Doğal alanların korunması ve kapalı alanda üreme gibi koruma çabalarına rağmen, Madagaskar'daki düşük üreme oranları ve devam eden kültürel ve çevresel sorunlar nedeniyle evet-ayes popülasyonunun kurtarılması zordur.
Aye-aye'nin büyüleyici biyolojisi ve karşılaştığı zorluklar bilindiğinde, hem habitatının korunması hem de yerel toplulukların tehlikeyi uygulamaya koyan batıl inançları ortadan kaldırmak için eğitilmesi yoluyla korunmasına yönelik çabaların iki katına çıkarılmasının önemi açıktır. bu eşsiz primata.
